Reptielen – Dierenartsenpraktijk Het Centrum – Pijnacker

Dierenartsenpraktijk Het Centrum

Reptielen

“Reptielen” is de verzamelnaam voor een hele grote groep koudbloedige dieren. Omdat deze groep zo groot is en ook omdat de de diverse ondergroepen (slangen, schildpadden, hagedissen, etc.) uit dieren bestaan die uit zeer verschillende biotopen afkomstig zijn en daarom zeer verschillende eisen stellen aan o.a.. warmte, vochtigheid, daglichtlengte, bodembedekking en het voedsel dat ze eten, is het voor ons niet mogelijk om een algemeen houdingsadvies te geven.

Wel is het heel belangrijk te weten dat van de reptielen die bij de dierenarts langs komen, de meesten kampen met problemen die direct of indirect te maken hebben met de manier waarop ze gehouden worden en het voedsel dat ze eten.

Om uw dier zo gezond mogelijk te houden is het van het grootste belang dat u zich grondig verdiept in deze zaken. Belangrijk is dat u weet uit wat voor omgeving het dier komt, woestijndieren stellen immers geheel andere eisen dan dieren afkomstig uit het tropisch regenwoud. Wat eet het van nature, is dat op alle leeftijden zo, hoe kunt u voorkomen dat er tekorten aan bv vitamine D en/of calcium ontstaan, hoe gedragen de dieren zich ten opzichte van elkaar en hoe tegenover andere dieren, wel of geen winterslaap etc etc. Allerlei zaken die bepalen of het dier zich lekker voelt, stress ervaart en al dan niet uiteindelijk ziek gaat worden.

Wij raden u aan om voor u aan een dergelijk huisdier begint zich aan te sluiten of contact op te nemen met liefhebbersorganisaties als Lacerta (www.lacerta.nl) en de Nederlands- Belgische Schildpaddenvereniging (www.trionyx.nl), zij kunnen u alle kneepjes van de reptielen houderij bijbrengen.